sobota 16. března 2013

Dessert number one ♥

Jahelník ♥

- tak tenhle desert je bomba!! ♥
- dělala jsem ho dneska poprvé a inspirovala jsem se receptem z Alberta (hodně, hodně upravené :-D shodují se skoro jen jáhly :-D)


Potřebujeme:

200 g jáhel

60 g třtinového cukru
80 g brusinek
80 g vlašských ořechů
220 g kompotovaných štvestek
100 g kompotovaných broskví
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1 x cukr vanilkový (třtinový :-)
1 x cuk skořicový (třtinový:-)
1,5 lžičky skořice
2 lžičky medu

Nejdříve spaříme jáhly a poté je uvaříme ve 3/4 l vody (osolíme špetkou soli). Vaří se cca 20 minut, zkrátka dokuť nám nevznikne hustá kaše. Po uvaření ji necháme vychladnout.

Mezi tím jsem si navážila cukr, ořechy, brusinky a rozdělila žloutky a bílky. Z bílku jsem vyšlehala sníh a přidala k němu cukr, med, brusinky, oříšky a skořici. A zase šleháme. :-) Když už máme jáhly vychládlé, tak k je zamícháme společně se žloutkem. Nakonec to všechno smícháme k sobě. :-)

Vymažeme si plech žďobíčkem másla a nalejeme tam 1/2 těsta. Poklademe švestkama a broskvema (broskve z důvodu toho, že táta neni švestky, jinak stačí ty). A zalijeme zbylým těstem :-)

Dáme péct do předehřáte trouby na 160 °C a pečeme přibližně hodinu.


Podávala jsem se zakysanou smetanou, skořicí a švestkou a je to vážně láhudka!!:-)






10 komentářů:

  1. No, vypadá opravdu perfektně! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. vyzerá to úžasne :) iste to aj tak dobre chutilo :)) takéto jedlá mám velmi rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutnalo :-)až mě to překvapilo, nedovedla jsem si to moc představit :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. No mam trošku problém ho přestat okusovat :-D

      Vymazat
  4. Já dělala jablečný s oříškama a chutnal skoro, jako rýžový nákyp :) Skělý desert :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tento tak taky chutná=)) těšim se až bude třeba rybíz

      Vymazat