Jahelník ♥
- tak tenhle desert je bomba!! ♥- dělala jsem ho dneska poprvé a inspirovala jsem se receptem z Alberta (hodně, hodně upravené :-D shodují se skoro jen jáhly :-D)
Potřebujeme:
200 g jáhel
60 g třtinového cukru
80 g brusinek
80 g vlašských ořechů
220 g kompotovaných štvestek
100 g kompotovaných broskví
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1 x cukr vanilkový (třtinový :-)
1 x cuk skořicový (třtinový:-)
1,5 lžičky skořice
2 lžičky medu
Nejdříve spaříme jáhly a poté je uvaříme ve 3/4 l vody (osolíme špetkou soli). Vaří se cca 20 minut, zkrátka dokuť nám nevznikne hustá kaše. Po uvaření ji necháme vychladnout.
Mezi tím jsem si navážila cukr, ořechy, brusinky a rozdělila žloutky a bílky. Z bílku jsem vyšlehala sníh a přidala k němu cukr, med, brusinky, oříšky a skořici. A zase šleháme. :-) Když už máme jáhly vychládlé, tak k je zamícháme společně se žloutkem. Nakonec to všechno smícháme k sobě. :-)
Vymažeme si plech žďobíčkem másla a nalejeme tam 1/2 těsta. Poklademe švestkama a broskvema (broskve z důvodu toho, že táta neni švestky, jinak stačí ty). A zalijeme zbylým těstem :-)
Dáme péct do předehřáte trouby na 160 °C a pečeme přibližně hodinu.
Podávala jsem se zakysanou smetanou, skořicí a švestkou a je to vážně láhudka!!:-)
No, vypadá opravdu perfektně! ♥
OdpovědětVymazatvyzerá to úžasne :) iste to aj tak dobre chutilo :)) takéto jedlá mám velmi rada :)
OdpovědětVymazatChutnalo :-)až mě to překvapilo, nedovedla jsem si to moc představit :-)
Vymazatto vypadá luxusně:))
OdpovědětVymazatDěkuju :-)
VymazatVypadá k nakousnutí :)))
OdpovědětVymazatNo mam trošku problém ho přestat okusovat :-D
VymazatJá dělala jablečný s oříškama a chutnal skoro, jako rýžový nákyp :) Skělý desert :)
OdpovědětVymazattento tak taky chutná=)) těšim se až bude třeba rybíz
Vymazat